LAT pranešimas spaudai : Teismai : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#2694: Svečiai
#1: Vartotojai
#5711: Registruoti vartotojai

# Moderator


Jūs čia svečias.
+ registracija

Teismai : : LAT pranešimas spaudai
Parašė Moderator - 2009-12-2 11:57:26 (2462 perskaityta )

LAT pranešimas spaudai

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija 2009 m. gruodžio 1 d. paskelbė nutartį civilinėje byloje pagal ieškovės D. B. kasacinį skundą dėl Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2009 m. birželio 8 d. nutarties.

Ieškovė D. B. kreipėsi į teismą su ieškiniu atsakovui AB „Krekenavos agrofirma“, prašydama iš atsakovo priteisti 200 000 Lt neturtinės žalos, patirtos dėl dalies darbo užmokesčio mokėjimo be apskaitos dokumentų, ir 300 000 Lt neturtinės žalos, patirtos dėl neteisėto atleidimo iš darbo, atlyginimo.
Panevėžio apygardos teismas 2008 m. lapkričio 18 d. sprendimu ieškinį tenkino iš dalies, priteisdamas ieškovės D. B. naudai iš atsakovo 85 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo.
Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija 2009 m. birželio 8 d. nutartimi Panevėžio apygardos teismo 2008 m. lapkričio 18 d. sprendimą paliko nepakeistą.
Lietuvos Aukščiausiajam Teismui pateiktame kasaciniame skunde ieškovė D. B. prašė pakeisti pirmosios bei apeliacinės instancijų teismų procesinius sprendimus ir iš atsakovo jos naudai priteistą neturtinės žalos atlyginimo sumą padidinti iki 500 000 Lt.
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija 2009 m. gruodžio 1 d. nutartimi ieškovės D. B. kasacinį skundą atmetė.
Kasacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad bylą nagrinėję teismai, nustatę, jog ieškovė sąmoningai sutiko su darbo užmokesčio dalies mokėjimu be apskaitos dokumentų ir jai tokiu būdu mokamą darbo užmokesčio dalį priėmė, padarė pagrįstą išvadą, kad atsakovo civilinė atsakomybė už ieškovės nurodytus emocinius išgyvenimus ir nepatogumus pusantrų metų laikotarpiu gaunant apskaitos dokumentais nepagrįstą darbo užmokesčio dalį, negali atsirasti.
Pripažinusi, kad bylą nagrinėję teismai išanalizavo ir atsižvelgė į visas bylos aplinkybes, teisiškai reikšmingas teisingam ieškovės dėl neteisėto atleidimo iš darbo patirtos neturtinės žalos atlyginimo dydžiui nustatyti, kasacinio teismo teisėjų kolegija sprendė, kad bylą nagrinėję teismai parinko tinkamai pagrįstą dydį piniginės kompensacijos ieškovės dėl neteisėto atleidimo iš darbo patirtai neturtinei žalai atlyginti. Teisėjų kolegijos vertinimu, byloje nustatytų aplinkybių ir suformuotos teismų praktikos kontekste 85 000 Lt suma ieškovės patirtai neturtinei žalai dėl neteisėto atleidimo iš darbo atlyginti atitinka sąžiningumo, protingumo ir teisingumo principus, yra adekvati ieškovės patirtai neturtinei žalai bei pakankama jos pažeistoms teisėms apginti. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad neturtinės žalos atlyginimu negalima atkurti padėties, buvusios iki pažeidimo, jo paskirtis – kuo labiau sušvelninti negatyvias ieškovės patirtų dvasinių išgyvenimų ir su jais susijusių fizinių skausmų pasekmes, sudaryti materialias prielaidas kiek įmanoma atkurti tai, ko negalima sugrąžinti, adekvačiai įvertinti ir atlyginti pinigais.

Informaciją pateikė:
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo
vyriausiasis specialistas ryšiams su visuomene
Alvidas Jancevičius
Tel. (8 5)  262 1006
El. p. alvidas.jancevicius@teismas.lt




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teismai

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.18525 sekundės -