Baudžiamosios atsakomybės sulauks plėšimą suplanavę ir įvykdę nepilnamečiai : Teismai : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#2941: Svečiai
#1: Vartotojai
#5711: Registruoti vartotojai

# Moderator


Jūs čia svečias.
+ registracija

Teismai : : Baudžiamosios atsakomybės sulauks plėšimą suplanavę ir įvykdę nepilnamečiai
Parašė Moderator - 2010-02-22 13:15:50 (2789 perskaityta )

Baudžiamosios atsakomybės sulauks plėšimą suplanavę ir įvykdę nepilnamečiai

Keturi nepilnamečiai pasvaliečiai, pagrobę šratinį revolverį ir mobiliojo ryšio telefoną, sulauks baudžiamosios atsakomybės – Pasvalio rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas baudžiamąją bylą dėl plėšimo jau perdavė rajono apylinkės teismui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pernai gegužės pradžioje vienas šešiolikmetis, gyvenantis Joniškėlio miestelyje, sumanęs imituoto užpuolimo metu atimti šratinį revolverį iš norėjusio jį parduoti asmens, kartu su vienu metais vyresniu bendramoksliu ir dviem bendraamžiais pasvaliečiais bendrininkais atsiviliojo nukentėjusįjį prie seno pastato Palėvenės gatvėje Pasvalyje. Golfo lazdomis apsiginklavusių jaunuolių grasinimai ir panaudotas fizinis smurtas privertė nukentėjusįjį atiduoti užpuolikams ginklą ir mobiliojo ryšio telefoną.
„Siekimas įgyti svetimą turtą ir jį panaudoti savo reikmėms sugundo ne vieną nepilnametį, dažnai nepagalvojantį, kad už tai gali grėsti baudžiamoji atsakomybė. Šioje byloje būtų galima konstatuoti sudėtinį bendrininkavimą.
Nepilnamečiai, veikę kaip bendrininkų grupė, suplanavo nusikalstamas veikas, paskirstė užduotis, taigi veikė ne spontaniškai, o tai atskleidžia naujas ir pavojingas visuomenei nepilnamečių nusikalstamumo tendencijas. Ypač apmaudu, kad tokias nusikalstamas veikas planavo ir įvykdė moksleiviai. Tai rodo, kad šeimose ir mokyklose reikia daugiau kalbėti apie įstatymų pažeidimus ir baudžiamąją atsakomybę“,- teigia Pasvalio rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas.
Prokuroras Aurelijus Navickas šioje nepilnamečių padarytoje nusikalstamoje veikoje nustatė požymius nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl plėšimo. Tačiau, pasak prokuroro, nepilnamečiai baudžiami atsižvelgiant į aplinkybes, nurodytas Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl bausmės skyrimo nepilnamečiui ypatumų. Šioje byloje kaltinamųjų baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalstamos veikos padarytos su bendrininkų grupe.
Įtariamiesiems paskirtos dvi kardomosios priemonės – nepilnamečio atidavimas prižiūrėti ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti.
Įstatymas tiems, kas panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti arba kitaip atimdamas galimybę nukentėjusiam asmeniui priešintis pagrobė svetimą turtą, numato laisvės atėmimo bausmę iki šešerių arba net dešimties metų.
Teismas nepilnamečiui bausmę skiria vadovaudamasis bendrais bausmių skyrimo pagrindais ir atsižvelgdamas į aplinkybes, numatytas Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl bausmės skyrimo nepilnamečiui ypatumų.
Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai su apylinkių kolegomis pernai perdavė nagrinėti teismui 285 baudžiamąsias bylas, kuriose įtariamieji buvo nepilnamečiai, tarp jų – 32 tokios bylos buvo perduotos pasvaliečių prokurorų.

 LR Generalinė prokuratūra




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teismai

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.18048 sekundės -