Seimo narių L.Karaliaus ir A.Sacharuk skundą perdavė generaliniam prokurorui : Teismai : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#2136: Svečiai
#1: Vartotojai
#5711: Registruoti vartotojai

# Moderator


Jūs čia svečias.
+ registracija

Teismai : : Seimo narių L.Karaliaus ir A.Sacharuk skundą perdavė generaliniam prokurorui
Parašė Moderator - 2010-03-12 19:08:07 (2203 perskaityta )

Seimo narių L.Karaliaus ir A.Sacharuk skundą perdavė generaliniam prokurorui

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, išnagrinėjęs Seimo narių Lino Karaliaus ir Aleksandr Sacharuk privataus kaltinimo skundą dėl baudžiamosios bylos dėl šmeižto iškėlimo Seimo nariui Algimantui Salamakinui, priėmė nutartį perduoti šį skundą Lietuvos Respublikos generaliniam prokurorui spręsti klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.
Anot teismo, Baudžiamojo proceso kodeksas nurodo, kad ikiteisminis tyrimas privataus kaltinimo bylose atliekamas tik tuomet, kai nusikalstamos veikos turi visuomeninę reikšmę ar jomis padaryta žala asmeniui, kuris dėl svarbių priežasčių negali ginti teisėtų savo interesų. Tuomet prokuroras, nesvarbu, ar yra nukentėjusiojo skundas arba jo teisėto atstovo pareiškimas, dėl šių veikų privalo pradėti baudžiamąjį procesą.
Teismas nutartyje pažymi, kad pagal Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 str. 2 d. bei Lietuvos Respublikos Seimo statuto 22 str. 3 d. Seimo narys turi imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo. Seimo narys gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn tik gavus Seimo sutikimą, o pagal Seimo statuto 23 str. nuostatas išskirtinė teisė kreiptis į Seimą su prašymu duoti sutikimą patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn suteikta Lietuvos Respublikos generaliniam prokurorui.
Privataus kaltinimo skunde nurodytas nusikalstamos veikos padarymu kaltinamas asmuo A.Salamakinas yra Seimo narys ir dėl šio statuso jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn be Seimo sutikimo, o pareiškėjai A.Sacharuk ir L. Karalius neturi jokio įstatyminio pagrindo kreiptis į Seimą su prašymu duoti sutikimą pradėti baudžiamąjį persekiojimą prieš A.Salamakiną. Tai padaryti gali tik generalinis prokuroras, pradėjęs ikiteisminį tyrimą. Ši aplinkybė pripažintina svarbia priežastimi, dėl kurios šiuo atveju pareiškėjai A.Scharuk ir L.Karalius negali ginti savo teisėtų interesų privataus kaltinimo tvarka.
Pareiškėjai L.Karalius ir A.Sacharuk kaltina A.Salamakiną, kad jis juos apšmeižė LNK televizijos laidoje „Valanda su Rūta“ į laidos vedėjos klausimą „kai Sacharukas balsavo už Karalių, jie buvo suplanavę ar ką”, atsakydamas: “Jis norėjo pasisavinti valstybės pinigus. Ir vienas, ir kitas”.
Pareiškėjai taip pat prašė teismo priteisti iš A.Salamakino po 100 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.
Ši teismo nutartis per 7 dienas gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.
Informaciją pateikė:
Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo
atstovas ryšiams su žiniasklaida ir visuomene
Audris Kutrevičius
Tel. (8 5) 274 03 79
Mob. tel. 8 698 85 660
El. paštas audris.kutrevicius@teismas.lt



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teismai

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.2182 sekundės -