Teisę steigti šeimyną nuo liepos turės fiziniai asmenys, o ne savivaldybės : Vyriausybė ir ministerijos : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#2398: Svečiai
#0: Vartotojai
#5715: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : : Teisę steigti šeimyną nuo liepos turės fiziniai asmenys, o ne savivaldybės
Parašė Moderator - 2010-03-20 08:59:59 (3318 perskaityta )

Teisę steigti šeimyną nuo liepos turės fiziniai asmenys, o ne savivaldybės

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovybė ragina savivaldybių administracijas pasirūpinti, kad šeimynų, globojančių vaikus, statuso pasikeitimas vyktų sklandžiai ir nebūtų vilkinamas. „Draugiškas bendradarbiavimas turėtų užtikrinti, kad šeimynų tėvai ir jose augantys vaikai nepatirtų nereikalingo nerimo, baimindamiesi dėl savo ateities. Pasikeitimai nereiškia šeimynų veiklos nutraukimo, pasikeis tik jų juridinis statusas“, - teigia ministras Donatas Jankauskas.

Nuo šių metų vidurio vaikus globojančios šeimynos taps savarankiškesnės – teisė steigti šeimyną kaip juridinį vienetą fiziniam asmeniui suteikiama vasario mėnesį priimtu Šeimynų įstatymu. Iki šiol šeimynas steigdavo savivaldybių administracijos arba merai, o šeimynų tėvus samdė savivaldybės. Dabar steigimo iniciatyva perduodama patiems šeimynų tėvams, kurie, gavę iš savivaldybės administratoriaus užtikrinimą, kad bus skiriamas finansavimas, steigs juridinį vienetą – šeimyną. Ją kurti galės ne vien jau egzistuojančių šeimynų tėvai, bet ir kiti asmenys, turintys 3 metų vaikų globos (rūpinimo) stažą.
Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Skirmos Kondratas teigimu, geriausia vaikui augti yra šeimos aplinkoje, ir tai įgyvendinama šeimynose. „Turime būti dėkingi žmonėms, kurie savo jėgas ir širdies šilumą skiria šiems vaikučiams, juk šeimynoje gyvenantys berniukai ir mergaitės išvengė likimo užaugti vaikų globos namuose. Šeimynos veikla nėra nutraukiama. Dabar šeimynos, padedant valstybei ir savivaldybėms, tiesiog įgaus kitokį statusą, o jų finansavimu ir toliau rūpinsis savivaldybės“, - sako S. Kondratas.
Šiuo metu šeimynose gyvenantiems vaikams savivaldybės moka vaiko globos išmoką, skiriamą iš valstybės biudžeto, taip pat samdo šeimynos tėvą ar motiną. Nuo liepos mėnesio savivaldybė mokės šeimynos dalyviui (oficialiai taip bus vadinami šeimynos tėvas ar motina) ne atlyginimą kaip samdomam darbuotojui, o mokės už vaikams teikiamas socialines paslaugas. Globojamam vaikui, kaip ir anksčiau, vaiko globos išmoka bus skiriama iš valstybės biudžeto. Pagal Socialinių paslaugų finansavimo ir lėšų apskaičiavimo metodiką, kurios pakeitimus turi patvirtinti Vyriausybė, bus apskaičiuojama, kokią sumą sudaro socialinių paslaugų vaikui teikimas. Nustatyti, kiek kainuos šeimynos socialinė globa, šeimynos steigėjui padės savivaldybių Socialinės paramos skyrių specialistai. Šeimynos dalyviui savivaldybė iš savo biudžeto mokės socialinių paslaugų teikimo ir globojamam vaikui mokamų išmokų skirtumą.
Prieš steigdami šeimyną, iniciatoriai turi oficialiai užklausti savivaldybės administracijos, ar bus skiriamas finansavimas šeimynai, į užklausimą reikia atsakyti per tris mėnesius. „Ministerija tikisi, kad savivaldybės supratingai reaguos ir ilgai nelaikys žmonių nežinioje. Šeimynos – tai bet kokiu atveju geresnė išeitis nei vaikų globos namai, į kuriuos patekę vaikai vėliau sunkiau suvokia taip svarbų šeimos modelį. Be to, ir finansiškai nukreipti vaiką į vaikų globos namus kainuoja kur kas brangiau“, – priminė S. Kondratas. Šiuo metu valstybė skiria vaikui, gyvenančiam vaikų globos namuose, 520 litų, o dar apie 1500 litų ar daugiau turi pridėti pačios savivaldybės. Pasak viceministrės, atsisakydamos skirti finansavimą steigiamai šeimynai, savivaldybės labai nukryptų ne vien nuo svarbių visuomenei prioritetų, bet ir apsunkintų savo biudžetus. „Taigi, tikime, jog vietos valdžia priims teigiamus, brandžius sprendimus“, – teigė S.Kondratas.
Todėl, kad pasikeitimai vyktų sklandžiai, savivaldybių tarybos turi priimti sprendimą likviduoti šeimynas kaip dabartinį juridinį vienetą ir nutraukti darbo sutartis su šeimynos motina (tėvu), iš anksto numatydamos tam šių metų birželio 30 dienos datą. Be abejo, tai turi būti daroma tik informavus apie įvykių eigą ir priežastis pačius šeimynų tėvus. Viskas turi būti iš anksto parengta tam, kad jau nuo liepos 1 d. galima būtų įsteigti šeimyną nauju statusu ir pasirašyti sutartis su šeimynų dalyviais dėl socialinių paslaugų teikimo.
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo projektą, kuris šiuo metu svarstomas Seime. Juo siūloma nuo 2010 m. liepos 1 d. įteisinti šeimynos dalyvių draudimą pensijų socialiniu draudimu, ligos ir motinystės socialiniu draudimu (kai draudžiama motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti) ir sveikatos draudimu.
Kad pasikeitimai vyktų sklandžiai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje balandžio mėnesį bus rengiamas susitikimas, kuriame bus kviečiami dalyvauti veikiančių šeimynų tėvai, norintys steigti šeimynas vaikų globėjai (rūpintojai), savivaldybių atstovai. Jame bus konsultuojama praktiniais klausimais.
Šiuo metu Lietuvoje veikia 39 šeimynos, kuriose gyvena 270 vaikų nuo septynerių iki 18 metų amžiaus, jose globojamų vaikų turi būti ne mažiau kaip 6 (arba mažiau, jei yra globotinių, turinčių negalią).

Ryšių su visuomene skyrius, tel. 266 8122




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Vyriausybė ir ministerijos

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.17807 sekundės -