VMI:sunkiai besiverčiantiems gyventojams–atleidimas nuo delspinigių, skolos pripažinimas beviltiška : Naujienos : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#4070: Svečiai
#2: Vartotojai
#5712: Registruoti vartotojai

# Moderator
# IngaMay


Jūs čia svečias.
+ registracija

Naujienos : : VMI:sunkiai besiverčiantiems gyventojams–atleidimas nuo delspinigių, skolos pripažinimas beviltiška
Parašė Moderator - 2010-04-19 10:14:13 (3428 perskaityta )

VMI:sunkiai besiverčiantiems gyventojams–atleidimas nuo delspinigių, skolos pripažinimas beviltiška

Norintiems sudaryti mokestinės paskolos sutartis bus taikomos paprastesnės procedūros 2010 m. balandžio 14 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, kad mokesčių mokėtojams, kurie turėtų sumokėti privalomąjį sveikatos draudimą už 2009 metus ar dėl per didelio pritaikyto neapmokestinamojo pajamų dydžio turėtų sumokėti gyventojų pajamų mokestį, tačiau dėl sunkios finansinės padėties to negalės padaryti, susidariusi nepriemoka (skola) galės būti pripažinta beviltiška. Centrinis mokesčių administratorius nurodė apskričių valstybinėms mokesčių inspekcijų (toliau – AVMI) specialistams sprendimus dėl nepriemokų pripažinimo beviltiškomis, pasitarus su mokesčių mokėtoju, priimti nedelsiant.
AVMI įpareigotos mokesčių mokėtojams priminti, kad jie susidariusios nepriemokos mokėjimą gali atidėti arba išdėstyti dalimis sudarydami mokestinės paskolos sutartį arba nesudarant. Pastaruoju būdu atidėjus mokesčių sumokėjimą neskaičiuojamos palūkanos, o nuo delspinigių gyventojas gali būti atleistas dėl sunkios ekonominės ar socialinės padėties.
„Rekomendavome AVMI specialistams priminti gyventojams, kad jie mokesčius gali sumokėti dalimis ne tik sudarydami sutartį su mokesčių inspekcija: mokesčių mokėtojas, pavyzdžiui, neturintis darbo, tokiu atveju atleidžiamas ir nuo delspinigių mokėjimo. O jei jo ekonominė situacija išties komplikuota, mokesčių administratoriaus ar mokesčių mokėtojo iniciatyva mokestinė nepriemoka nedelsiant gali būti pripažinta beviltiška“, — akcentuoja VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, primindama, kad gyventojas šiais klausimais turėtų kreiptis į gyventojų aptarnavimo specialistus.
Centrinis mokesčių administratorius taip pat nurodė AVMI specialistams taikyti paprastesnes procedūras gyventojams, norintiems su VMI sudaryti mokestines paskolas.
„Mokesčių mokėtojai, kurie privalo sumokėti mokesčius už 2009 metus, tačiau iškart neišgali sumokėti visos susidariusios sumos, bet turi galimybių atsiskaityti su valstybe ir nori tai padaryti sudarydami mokestinės paskolos sutartį, gali kreiptis į AVMI specialistus, kurie išnagrinės prašymą atsižvelgdami į skolos dydį, ir nebūtinai reikės pateikti papildomus duomenis (pvz., sudarytų sutarčių su išperkamosios nuomos, gyvybės draudimo bendrovėmis ir pan.), o informaciją pagal galimybes bus surenkama iš turimų bei kitų institucijų (pvz. Sodros) duomenų bazių“, —  sako V. Vildžiūnaitė.
VMI primena, kad iki šių metų gegužės 3 d. pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje ir jų šeimos nariai. Pajamų deklaracijas taip pat privalo pateikti ir individualiai dirbantys gyventojai, t.y. kurie VMI užsiregistravo kaip vykdantys arba vykdę individualią veiklą pagal verslo liudijimą ir gavo pajamų; ūkininkai ir jų partneriai, gyventojai, gavę pajamų už parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą bei kai kurie kiti mokesčių mokėtojai. Šiais metais apie savo neregistruotą turtą, kuris viršija 5 tūkst. litų, Mokesčių inspekcijai turi pranešti (deklaruoti) ir 18 metų 2004-ais bei vėlesniais metais sulaukę šalies gyventojai bei atvykę gyventi į Lietuvą užsieniečiai.
Iki šiandien VMI pateikta 377 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų, beveik 21 tūkst. turto deklaracijų bei 130 tūkst. prašymų skirti 2 proc. nuo 2009 metais sumokėto GPM paramą.
Gyventojas, abejojantis, ar privalo teikti deklaraciją, visą informaciją gali gauti paskambinęs VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba apsilankęs VMI interneto puslapyje www.vmi.lt.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas, yra atsakinga už 23 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai – pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis.
Valstybinės mokesčių inspekcijos  sistemą sudaro biudžetinės įstaigos:  centrinis mokesčių administratorius – VMI ir vietos mokesčių administratoriai  – apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos.
VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas ir jų užpildymo taisykles, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikiama daug kitų elektroninių paslaugų. Lietuvos gyventojams ir įmonėms trumpuoju telefonu 1882 Mokesčių informacijos centras teikia konsultacijas gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų, pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto, pelno ir socialinio mokesčių, pajamų ir turto deklaravimo klausimais,  teikia informaciją apie mokestinių procedūrų vykdymą ir bendrąją informaciją apie VMI.
Daugiau galima sužinoti interneto svetainėje www.vmi.lt.



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Naujienos

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.2512 sekundės -