Teismas nustatė, kad Lietuvos dujos diskriminavo vartotojus : Teismai : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#2730: Svečiai
#0: Vartotojai
#5715: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Teismai : : Teismas nustatė, kad Lietuvos dujos diskriminavo vartotojus
Parašė Moderator - 2010-05-12 15:06:27 (2285 perskaityta )

Teismas nustatė, kad Lietuvos dujos diskriminavo vartotojus

„Lietuvos dujų“ taikyta tvarka, pagal kurią visi žemės savininkai, perkeliantys dujotiekį, turėjo apmokėti ieškovui fiksuotą mokestį už kadastrinių matavimų bylų koregavimą, nėra ekonomiškai pagrįsta ir yra diskriminacinė tų vartotojų atžvilgiu, kurių valdose dujotiekio perkėlimo darbai yra nedideli ir, atitinkamai, mažesnė kadastrinių matavimų ir bylų koregavimo darbų apimtis (faktiški kaštai)“, - paskelbė Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas.

Teismas išnagrinėjo ieškovo – „Lietuvos dujų“ – ieškinį atsakovei vienai vilnietei iš kurios buvo prašoma priteisti 2460 Lt išlaidų dėl objekto kadastrinių matavimų bylos sudarymo ir 159,60 Lt išlaidų už dujotiekio teisinę registraciją.
2008 metais ši sklypo savininkė kreipėsi į „Lietuvos dujas“ prašydama perkelti sklype buvusį dujotiekio įvadą į gyvenamojo namo statybos projekte numatytą vietą. Atsakovė sumokėjo 2112 Lt už dujotiekio perkėlimo darbus, tačiau nesutiko sumokėti dar 2460 Lt už dujotiekio kadastrinių matavimų bylos koregavimo darbus, kuriuos AB „Lietuvos dujos“ užsakymu atliko kita įmonė. Atsakovės nuomone, kadastrinių matavimų bylos koregavimo darbai yra akivaizdžiai per brangūs, ši kaina nebuvo su ja suderinta. Atsakovė teismo posėdžio metu neprieštaravo sumokėti 159,60 Lt už dujotiekio teisinę registraciją.
Teismas, nagrinėdamas šią bylą, pripažino, kad 2460 Lt išlaidų suma šalių nebuvo suderinta, todėl padarė išvadą, kad ieškovas, neatskleisdamas kadastrinių matavimų bylos koregavimo kainos žemės savininkei, elgėsi nesąžiningai. Teismo nuomone, atsakovė neturėjo pasirinkimo, su kuo sudaryti dujotiekio perkėlimo sutartį, nes dujotiekis, buvęs jos valdoje, priklausė ieškovui. Tačiau atsakovė, žinodama apie konkrečią kadastrinių matavimų bylos koregavimo kainą, būtų galėjusi įvertinti, ar jai tikslinga sudaryti tokią sutartį. Šiuo atveju, kai atsakovei nebuvo atskleista bylos koregavimo kaina, kurią ji turės padengti, buvo apribota atsakovės laisva valia sudaryti ar nesudaryti sutartį.
Teismas priėmė sprendimą įpareigoti atsakovę padengti apmokėti tik tas ieškovo – „Lietuvos dujų“ - patirtas kadastrinių matavimų bylos koregavimo išlaidas, kurios vertintinos kaip ekonomiškai pagrįstos. Teismas šias išlaidas įvertino 950 Lt, t.y. ieškinį sumažino daugiau negu dvigubai.
Teismas taip pat pabrėžė, kad „Lietuvos dujų“ taikyta tvarka dėl fiksuotos kadastrinių matavimų bylos koregavimo kainos sudaro pagrindą spręsti, kad kai kurie vartotojai finansuoja ne tik savo valdoje esančių tinklų iškėlimą, bet ir ieškovo veiklą, nes ieškovas, rekonstravęs didelės apimties dujų tinklus, moka vienodą kadastrinių matavimų bylos koregavimo kainą kaip ir vartotojas. Teismas nurodė, kad pagal Energetikos įstatymo 11 straipsnio 4 dalį, ieškovas turėtų organizuoti dujotiekio perkėlimo darbus taip, kad žemės savininkai atlygintų faktiškai atliekamų kadastrinių matavimų ir su jais susijusių darbų (kadastrinių matavimų bylų koregavimo) rinkos kainas, t. y. ieškovas turėtų samdyti rangovus ir jiems apmokėti pagal faktiškai atliekamų darbų apimtis.
2008 metais visi „Lietuvos dujų“ vartotojai, norėdami perkelti dujotiekį į kitą sklypo vietą, už kadastrinių matavimų bylos koregavimą turėdavo mokėti fiksuotą kainą – 2460 Lt.
Informaciją pateikė:
Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo
atstovas ryšiams su žiniasklaida ir visuomene
Audris Kutrevičius
Tel. (8 5) 274 03 79
Mob. tel. 8 698 85 660
El. paštas audris.kutrevicius@teismas.lt




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teismai

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.23191 sekundės -