Premjeras: Sodra privalo gyventi pagal išgales : Vyriausybė ir ministerijos : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#4984: Svečiai
#0: Vartotojai
#5715: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : : Premjeras: Sodra privalo gyventi pagal išgales
Parašė Moderator - 2010-06-16 18:39:38 (2492 perskaityta )

Premjeras: Sodra privalo gyventi pagal išgales

„Sodra“ privalo gyventi pagal išgales, antraip augs biudžeto deficitas ir kentės visi: dabartiniai pensininkai, kai dėl valstybės skolų pradės vėluoti pensijos, ir būsimi pensininkai, kai gaus dar mažesnes pensijas, jei dabar politikams pristigs ryžto padaryti sprendimą pailginti pensinį amžių“, – sako Premjeras Andrius Kubilius.
Mažinamos motinystės išmokos

Dabartinės motinystės išmokos yra vienos dosniausių Europos Sąjungoje ir pasaulyje. Per vienerius metus motinystės išmokos sukuria apie 1 mlrd. litų „Sodros“ deficito, nuo 2007 metų išmokos išaugo daugiau nei dvigubai ir išaugimas nėra padengtas padidintomis „Sodros“ įmokomis.

Premjeras A. Kubilius pripažįsta, kad prieš kelerius metus politikai padarė klaidą patvirtindami bene dosniausias pasaulyje motinystės išmokas, kai kur kas turtingesnės nei Lietuva Vakarų Europos valstybės motinystę palaiko taupiau. Krizė verčia šią klaidą taisyti, tuo labiau, kad dosnių motinystės išmokų negalima sieti su gimstamumo augimu – paaiškėjo, kad Latvijoje ir Estijoje gimstamumas yra toks pat, arba net didesnis, nei Lietuvoje, nors motinystės išmokos ten europietiškai kuklios. Todėl siūloma galimybė pasirinkti: motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimas tęsiasi metus (vietoje dabartinių dvejų) mokant 100 proc. atlyginimo išmoką; arba dvejus metus, bet pirmais mokama 70 proc., o antrais – 40 proc. atlyginimo dydžio išmoka. Taip pat siūlomos motinystės išmokų lubos beveik 3 tūkst. litų per mėnesį.

Pensinį amžių ilginti nuo 2012 metų

Dar 2005 metais ankstesnės Vyriausybės patvirtino, kad pensinį amžių būtina didinti nuo 2012 metų. Šiuo metu pensinis amžius yra vienas mažiausių ES. Estija jau priėmė sprendimą didinti pensinį amžių, o Latvija tai ruošiasi padaryti dar šiemet, dėl skolų krizės pensinio amžiaus ilginimą skelbia nemažai Vakarų ir Pietų Europos valstybių, tarp jų Didžioji Britanija, Ispanija, Italija. Lietuvoje siūloma nustatyti, kad pensinis amžius pradedamas didinti nuo 2012 m. kasmet pridedant po 4 mėn. moterims ir 2 mėn. vyrams, 2026 m. pasiekiant po 65 m. abiems lytims. Paskaičiuota, kad nepratęsus pensinio amžiaus, būsimų pensininkų pensijos santykinai sumažės 35 procentais.

Palikti sumažintas įmokas į privačius pensijų fondus

2008-ųjų pabaigoje buvo nuspręsta sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 m. pavasarį – iki 2 procentų. Siūloma palikti 2 proc. atskaitymus į privačių pensijų fondus tol, kol nebus įveikti ekonominiai ir finansiniai sunkumai.

Pasirinkti vieną pensiją

Nuo kitų metų siūloma asmenims, kurie turi teisę gauti ir valstybinę, ir socialinio draudimo našlaičių pensijas, jų pasirinkimu skirti tik vieną pensiją, kurią jie norės gauti ateityje. Naujoji tvarka galiotų tik naujai, t.y. nuo 2011 metų, skiriamoms valstybinėms ir socialinio draudimo našlaičių pensijoms. Tuo tarpu dabar minėtas pensijas gaunantys žmonės ir toliau gaus tokio dydžio išmokas, kokios yra paskirtos.

Nuo 2011 m. nebeskirti naujų I-ojo ir II-ojo laipsnių valstybinių pensijų už nuopelnus

Siūloma nuo 2011 m. nebeskirti naujų I-ojo ir II-ojo laipsnių valstybinių pensijų už nuopelnus, kai juos vertina komisija, laikydamasi metinio skyrimų limito. Pagal dabar galiojančią tvarką, per metus minėtų I-ojo laipsnio pensijų gali būti skirta 15, o II-ojo – 45 pensijos.

Skaityti naujieną LRV svetainėje



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Vyriausybė ir ministerijos

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.22728 sekundės -