Vaikų neprižiūrinčius tėvus siūloma mokyti bendravimo tobulinimo kursuose : Teisingumo ministerija : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#3087: Svečiai
#1: Vartotojai
#5711: Registruoti vartotojai

# Moderator


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : Teisingumo ministerija : : Vaikų neprižiūrinčius tėvus siūloma mokyti bendravimo tobulinimo kursuose
Parašė Moderator - 2010-08-10 13:23:46 (2393 perskaityta )

Vaikų neprižiūrinčius tėvus siūloma mokyti bendravimo tobulinimo kursuose

Teisingumo ministerija siūlo įtvirtinti galimybę teismui, skiriant nuobaudą tėvams už vaikų nepriežiūrą, kartu įpareigoti juos išklausyti ir bendravimo su vaikais tobulinimo kursus.
Tai nustatyti siūloma siekiant gerinti vaiką supančią aplinką, kuri jo elgesiui turi didžiausią įtaką – pirmiausia šeimoje. Tokie kursai padėtų tėvams ar globėjams tobulinti bendravimą šeimoje, stiprinti atsakomybę, išmokti efektyviau spręsti bendravimo su vaiku problemas, laiku identifikuoti nepageidautino jo elgesio apraiškas ir užkirsti joms kelią. Tai yra pagalbinė priemonė tėvams, leisianti kurti geresnę socialinę terpę vaikui - namuose, mokykloje, draugų rate, užklasinėje veikloje ir pan. Kadangi netinkama vaikų priežiūra neretai yra viena iš jų nusikalstamo elgesio priežasčių, kartu tai leis stiprinti vaikų daromų nusižengimų prevenciją.
Šiems pokyčiams įtvirtinti Teisingumo ministerija parengė Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimus, kuriuose numatė galimybę teismui, greta tėvams skiriamos nuobaudos už vaiko nepriežiūrą, nustatyti pareigą išklausyti ir papildomus vaiko auklėjimo kursus. Numatoma, kad šie kursai būtų rengiami savivaldybėse pagal atskirą Vyriausybės patvirtintą tvarką.
Jei tėvai nevykdytų tokio teismo nurodymo ar vengtų tai daryti, jiems grėstų administracinė bauda iki 400 litų. Tiesa, už tokį teismo įpareigojimo nevykdymą sumokėta bauda neatleistų tėvų nuo pareigos išklausyti bendravimo su vaikais tobulinimo kursus.
Šiuo metu galiojančiame Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) numatyta, kad už vaiko tėvų ar globėjų pareigų nevykdymą arba vykdymą priešingai vaiko interesams teismas g skirti nuobaudą nuo įspėjimo iki 200 litų siekiančios piniginės baudos. Tačiau praktika ir statistika rodo, kad piniginės baudos ne visuomet duoda norimą rezultatą, todėl šalia šių nuobaudų būtina įtvirtinti ir kitas priemones – edukacines, padedančias tobulinti bendravimą su vaiku, didinti atsakomybės jausmą, efektyviai spręsti kylančias problemas.
Statistika rodo, kad už tėvų valdžios nepanaudojimą ar panaudojimą priešingai vaiko interesams bei globėjo pareigų nevykdymą pernai Lietuvoje buvo surašyti 6713 administracinės teisės pažeidimų protokolai, iš jų 6089 nagrinėti teismuose.
Minėtus pakeitimus įtvirtinantis ATPK projektas šiuo metu yra pateiktas derinimui su visuomene ir suinteresuotomis institucijomis. Patikslintas po pastabų, jis bus teikiamas svarstyti Vyriausybei, o jei ši pritars – Seimui. Išsamiau su projektu galima susipažinti internete.
 
Pagarbiai
Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos
Viešųjų ryšių skyrius



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teisingumo ministerija

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.23716 sekundės -