TEISĖS GIDAS
Sveiki atvykę!!!


Tartasi dėl galimybių optimizuoti teismų ir policijos įstaigų darbą

Tema: Naujienos Data: 2009-08-28

Vakar Nacionalinėje teismų administracijoje Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas S. Skvernelis, Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos viršininkas G. Aliksandravičius, Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas D. Šalomskas ir Policijos departamento prie VRM Viešosios policijos valdybos viršininkas R. Požėla bei Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas V. Milius, l. e. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininko pareigas R. Piličiauskas, Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo pirmininkė D. Kazlauskienė, Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo pirmininkas P. Borkovski ir l. e. Nacionalinės teismų administracijos direktoriaus pareigas K. Vaškevičius aptarė, kaip būtų galima tiek policijos įstaigų, tiek teismų darbą padaryti efektyvesnį.

Susitikimo metu buvo aptarta galimybė patobulinti Lietuvos policijos generalinio komisaro nustatytą praktiką, kad policijos įstaigos turi skųsti visus teismų sprendimus bylose, kuriose nagrinėjant pažeidimus, numatytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso 124-2 straipsnio 3 ir 4 dalyse, 126 straipsnio 1, 2, 3, 4, 5 dalyse, 127 straipsnio 3 dalyje, 128 straipsnio 1, 2 dalyse ir 129 straipsnyje, teismas taikė 30(1) straipsnį ir skyrė mažesnes nei įstatymo numatytas nuobaudas arba nuobaudų neskyrė. Tokia nustatyta besąlygiška teismų sprendimų skundimo tvarka, teismų atstovų nuomone, yra netikslinga ir apsunkina ne tik pačių teismų, bet ir policijos įstaigų darbą. Kaip teigė S. Skvernelis, visiškai atsisakyti įstatyme numatytos apskundimo teisės netikslinga, tačiau sutiko, kad reikėtų sušvelninti dabar galiojančias nuostatas dėl kai kurių sprendimų apskundimo.
Siekiant kuo racionaliau ir efektyviau taupyti valstybės lėšas, sutarta, kad teismai nutarimus, pranešimus apie teismo posėdžius policijos įstaigoms galės siųsti elektroniniu paštu. Lietuvos policijos atstovai savo ruožtu įsipareigojo teismams pateikti visus elektroninio pašto adresus, kuriais ši informacija galės būti siunčiama.
Susitikimo metu taip pat buvo iškeltas klausimas dėl nekokybiškai surašomų administracinių teisės pažeidimų protokolų. Kaip teigė teismų atstovai, neretai dėl prieštaringos arba netikslios informacijos protokoluose į teismo posėdį tenka kviestis protokolą surašiusius pareigūnus, taip gaišinant tiek teisėjų, tiek pačių policijos pareigūnų darbą. Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas S. Skvernelis pabrėžė, kad bus imtasi visų priemonių, jog tokių atvejų ateityje kuo labiau sumažėtų ar visai nepasitaikytų.
Su policijos atstovais buvo aptartos galimybės teismuose užtikrinti viešąjį saugumą. Šiuo metu mažiau nei pusėje šalies teismų tvarka ir rimtis užtikrinama fizine policijos pareigūnų apsauga. Susitikime dalyvavę teismų atstovai išreiškė nuomonę, kad visuose teismuose turėtų būti bent vienas policijos pareigūnas, taip pat galėtų būti įrengti ir metalo detektoriai. Kaip informavo S. Skvernelis, šiuo metu fizinę apsaugą teismuose vykdo 60 policijos pareigūnų. Augant nusikalstamumui ir mažėjant policijos sistemos biudžetui, prioritetas teikiamas viešosios tvarkos užtikrinimui viešose vietose. Policijos atstovų nuomone, rimtį ir tvarką teismuose galima užtikrinti ir kitomis alternatyviomis priemonėmis, pvz., naudojant šiuolaikines apsaugos technologijas (pavojaus mygtukus, į kurių signalus nedelsiant sureaguotų policijos pareigūnai, apsaugos signalizacijas, elektroninę įėjimo ir išėjimo kontrolę). Taip pat pasiūlyta teismų pirmininkams kreiptis į teritorinių policijos įstaigų vadovus, kad jie padėtų rasti būdų, kaip teismuose efektyviau užtikrinti tvarką ir rimtį.
Aptarus kitus aktualius klausimus susitarta bendrus teismų ir policijos įstaigų atstovų susitikimus organizuoti ir ateityje, kad būtų galima kuo greičiau ir efektyviau išspręsti kylančias problemas ar rasti bendrus sprendimo būdus.
Informacijos šaltinis
Nacionalinė teismų administracija,
L. Sapiegos g. 15,
LT-10312 Vilnius    
Tel.   (8 5) 268 5186
Faks. (8 5) 268 5187 
info@teismai.lt
www.teismai.lt


Straipsnis paskelbtas TEISĖS GIDAS tinklalapyje.
https://www.teisesgidas.lt

Naujienos adresas:
https://www.teisesgidas.lt/modules/news/article_storyid_275.html