TEISĖS GIDAS
Sveiki atvykę!!!


Restruktūrizuojamos įmonės savo kreditoriams gražins daugiau nei 1 mlrd. litų skolų

Tema: Naujienos Data: 2011-06-3

Įmonių restruktūrizavimo procesus Lietuvoje stebintys ekspertai tvirtina, kad įstatymus patobulinusi valstybė jau dabar gali skaičiuoti išsaugojusi šimtus darbo vietų ir šimtus tūkstančių litų įplaukų į biudžetą.

Įmonių restruktūrizavimo procesus Lietuvoje stebintys ekspertai tvirtina, kad įstatymus patobulinusi valstybė jau dabar gali skaičiuoti išsaugojusi šimtus darbo vietų ir šimtus tūkstančių litų įplaukų į biudžetą.

Anot jų, šiuo metu šalyje yra vykdomi 117-os įmonių restruktūrizavimo procesai. Planuojama, kad restruktūrizavimo laikotarpiu, kuris pagal įstatymą numatytas iki 4 metų, bus grąžinta daugiau nei 1 mlrd. litų skolų, išsaugota daugiau nei 2000 darbo vietų, mokami einamieji mokesčiai valstybei.

www.nebankrutuok.lt restruktūrizavimo grupės vadovo T. Martusevičiaus nuomone, restruktūrizavimas daugeliui dar nėra aiškus ir pažįstamas procesas. Tačiau teisinis restruktūrizavimas yra tarsi išsigelbėjimas įmonėms, susidūrusioms su finansiniais sunkumais, bet nenorinčioms nutraukti veiklos ir bankrutuoti.

„Įprasta, kad jei vienas kreditorius nusprendė teismo keliu susigrąžinti skolą, netrukus, baimindamiesi neatgauti savų lėšų, taip pasielgia ir kiti. Įmonė įstumiama į kampą, o atsitiesti galimybių nebėra“, - įsitikinęs T. Martusevičius.

Jo teigimu, situacijos sprendimu galėtų tapti įmonės restruktūrizavimas. Po LR Įmonių restruktūrizavimo įstatymo pasikeitimų, paprasčiau inicijuoti procesą. Bendrovė, tikinti galinti atnaujinti savo veiklą ir grąžinti skolas, turi kreiptis į teismą prašydama iškelti restruktūrizavimo bylą. Pradėjus procedūrą kreditoriai supažindinami su restruktūrizavimo planu, kuris gali būti koreguojamas. Dokumente išdėstoma kaip įmonė vykdys veiklą, kada ir kokias sumas grąžins kreditoriams. Restruktūrizavimo metu jos turto niekas areštuoti negali. Plano įgyvendinimą griežtai kontroliuoja ne tik kreditoriai, bet ir restruktūrizavimo administratorius. Be to, kad grąžina skolas nustatytu grafiku bendrovė privalo mokėti atlyginimus, einamuosius mokesčius valstybei, neįgyti naujų kreditorių.

„Restruktūrizavimo metu verslininkai gali koncentruotis ties savo pagrindine veikla – verslo vystymu ir pinigų uždirbimu, o ne atsakinėjimu į kreditorių skambučius“, - sakė T. Martusevičius.

Naujas LR Įmonių restruktūrizavimo įstatymas įsigaliojo pernai spalį. T. Martusevičius priminė, kad prieš tai jį skeptiškai vertinę specialistai tvirtino neva sąmoningai su kreditoriais nenorinčios atsiskaityti bendrovės ims masiškai inicijuoti restruktūrizavimus.

„Specialistų nuogąstavimai dėl galimo piktnaudžiavimo įstatymo pataisomis nepasitvirtino. Prognozuoto didelio restruktūrizuojamų įmonių antplūdžio nesulaukta. Restruktūrizavimo kelią pasirinkusios įmonės tiesiasi ir po truputį lipa iš pergyventos finansinės krizės“, - tvirtino T. Martusevičius.

www.nebankrutuok.lt restruktūrizavimo grupės vadovo nuomone, išvengti bankroto galėtų daugiau Lietuvos įmonių, tačiau joms stinga informacijos.

„Būtent todėl birželio 3 d. viename labiausiai krizės pažeistų regionų – Klaipėdoje – rengsime seminarą, kuriame sunkumų slegiamiems verslininkams išsamiai paaiškinsime kas yra tas įmonės restruktūrizavimas“, - sakė T. Martusevičius.


Straipsnis paskelbtas TEISĖS GIDAS tinklalapyje.
https://www.teisesgidas.lt

Naujienos adresas:
https://www.teisesgidas.lt/modules/news/article_storyid_805.html