TEISĖS GIDAS
Sveiki atvykę!!!


Lytį pakeitusiam asmeniui turi būti skubiai išduotas kitas dokumentas

Tema: Teismai Data: 2009-11-3

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, uždarame teismo posėdyje išnagrinėjęs pareiškėjo J. pareiškimą suinteresuotam asmeniui Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriui, įpareigojo šią instituciją skubiai pakeisti gimimo akto įrašo duomenis, kad juose būtų nurodyta dabartinė pareiškėjo lytis ir pasirinkti pareiškėjo vardas bei pavardė.

Pareiškėjas pareiškime nurodė, kad šiais metais užsienyje jam buvo atlikta lyties pakeitimo operacija, todėl vardas, pavardė ir asmens kodo pirmasis skaičius, nustatantis lytį, neatitinka faktinių aplinkybių. Pareiškėjas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės civilinės metrikacijos skyrių su prašymu pakeisti vardą ir pavardę, tačiau suinteresuotas asmuo prašymo netenkino ir nurodė, kad prašomas suteikti vardas ir pavardė neatitinka pareiškėjo lyties, kuri nurodyta Gyventojų registre ir Lietuvos Respublikos piliečio pase, taip pat nurodė, kad nėra priimta teisės aktų, reglamentuojančių lyties pakeitimo klausimus.
Pareiškėjo nuomone, neatitinkantis tikrovės įrašas gimimo akto įraše ir asmens dokumentuose pažeidžia jo, kaip asmens, teises ir laisves, kurias saugo Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencija. Pareiškėjui reikalingi specialūs vaistai, tačiau gydytojas atsisako juos skirti dėl to, kad dokumentuose nepakeista lytis. Dėl šios priežasties dokumentuose įrašas apie lytį turi būti skubiai keičiamas.
Suinteresuoto asmens Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus atstovas prašė pareiškimą spręsti teismo nuožiūra.
Teismas, tenkindamas pareiškimą, nurodė, kad Civilinis kodeksas nustato, jog nesusituokęs pilnametis asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti lytį, jei tai mediciniškai įmanoma. Vyriausybė buvo įpareigota parengti lyties pakeitimo tvarką ir sąlygas reglamentuojančio įstatymo projektą, tačiau iki šiol tai nepadaryta. Teismas, pripažįsta, kad egzistuoja teisės spraga dėl to, kad Lietuvos Respublikos Seimas dėl savo neveiklumo nepriėmė pareiškėjo teisės keisti lytį realizuoti būtino teisės akto. Tačiau tai nereiškia, kad jeigu dėl to, kad įstatymų leidėjas nėra išleidęs teisės akto, kurį turėjo išleisti, toks asmuo negali ginti savo pažeistų teisių. Asmuo, kurio teisės pažeidžiamos visais atvejais, turi teisę kreiptis į teismą. Europos Žmogaus Teisių Teismas 2007 metų rugsėjo 11 dieną sprendime, kuris buvo priimtas byloje L. prieš Lietuvą (pareiškimo Nr.27527/03) konstatavo, kad įstatymų leidybos spraga, susijusi su lyties pakeitimo operacija, sukuria pareiškėjui kankinančią nežinią dėl savo asmeninio gyvenimo ir dėl pripažinimo tikrosios jo tapatybės. Tuomet Europos žmogaus teisių teismas nusprendė, kad Lietuvos Respublika pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 8 straipsnyje numatytą teisę į asmens privataus gyvenimo gerbimą.
„Pareiškėjas nurodė, kad jo faktinei lyčiai neatitinkant lyčiai, kuri nurodyta asmens dokumentuose, jis negali tinkamai naudotis gydymo paslaugomis, gauti vaistų ir dėl to blogėja jo sveikata. Teismas sprendžia, kad tai yra ypatingos aplinkybės ir sprendimo vykdymo uždelsimas gali padaryti pareiškėjui didelę žalą, todėl teismas leidžia sprendimą vykdyti skubiai“, - rašoma teismo sprendime.
Šiuo atveju pareiškėjui nereikės laukti 30 dienų, kol sprendimas įsiteisės.
Š. m. spalį Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas išnagrinėjo analogišką bylą ir įpareigojo valstybines institucijas pakeisti civilinės būklės aktų įrašus dėl pareiškėjui A. atliktos lyties keitimo operacijos.
Informaciją pateikė:
Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo atstovas
ryšiams su žiniasklaida ir visuomene
Audris Kutrevičius
Tel. (8 5) 274 0379
Mob. tel. 8 698 85 660
El. paštas audris.kutrevicius@teismas.lt




Straipsnis paskelbtas TEISĖS GIDAS tinklalapyje.
https://www.teisesgidas.lt

Naujienos adresas:
https://www.teisesgidas.lt/modules/news/article_storyid_506.html