Paieška : Teismų praktika LIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO BAUDŽIAMŲJŲ BYLŲ SKYRIAUS TEISĖJŲ KOLEGIJŲ NUTARTYS 2.14. BK 312 TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#109: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

TeisesGidas.lt portalas talpinamų bylų atžvilgiu yra tik informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius. Šios bylos pirminis šaltinis yra lat.lt. Atsižvelgiant į vartotojų prašymus bylos filtruojamos (neviešinant vardų ir (ar) pavardžių), todėl išviešintos bylos tekstas gali skirtis nuo originalios bylos. Jeigu norite sužinoti ar asmuo yra teistas, spauskite čia . Vartotojai pastebėję, kad Portale naudojama informacija pažeidžia Jų autorines ar gretutines teises, turi nedelsiant susisiekti su svetainės Administracija admin@teisesgidas.lt . Svetainės ir Forumo www.TeisesGidas.lt pateikiamoje medžiagoje gali būti techninių netikslumų ar tipografijos klaidų. Būsime dėkingi jei informuosite apie Jūsų pastebėtus netikslumus. Administracija gali daryti pakeitimus ar pataisas bet kuriuo metu.

TEISINĖS PASLAUGOS
Rengiame ieškinius, atsiliepimus,
pareiškimus, prašymus internetu.
Kaina nuo 26,07 € (90 litų).

www.valetudogrupe.lt



Vieša teismų sprendimų paieškaLIETUVOS AUKŠČIAUSIOJO TEISMO BAUDŽIAMŲJŲ BYLŲ SKYRIAUS
TEISĖJŲ KOLEGIJŲ NUTARTYS
2.14. BK 312 str. 1 d. nurodytų neteisėtai gabenamų
per Lietuvos Respublikos valstybės sieną
daiktų vertė ( BK 3212 str. 2 d.)
Pirmosios instancijos teismo nuosprendis ir apeliacinės instancijos teismo nutartis panaikinti ir baudžiamoji byla nutraukta nesant nuteistojo veikoje nusikaltimo sudėties, nes teismai, apskaičiuodami obuolių, kaip kontrabandos dalyko, vertę, pasirinko ne muitinės, bet rinkos vertės kriterijų, nukrypo nuo susiklosčiusios teismų praktikos ir nepagrįstai pripažino, kad yra padarytas BK 312 str. 1 d. nurodytas nusikaltimas, nors gabenamų obuolių vertė neviršijo 100 MGL dydžio sumos.
Baudžiamoji byla Nr. 2K-581/2002
(S)
S-2.1.2.1.11.2
LIETUVOS AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS
NUTARTIS
LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU
2002 m. rugsėjo 17 d.
Vilnius
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, susidedanti iš pirmininko J-o T-iaus, V-o M-o, pranešėjo E-aus B-o,
sekretoriaujant E. K-ei,
dalyvaujant prokurorui J. M-iui, gynėjui advokatui R. B-ui,
nuteistajam G. K.,
teismo posėdyje kasacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą pagal nuteistojo G. K. kasacinį skundą dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo 2001 m. gruodžio 14 d. nuosprendžio, kuriuo G. K.nuteistas pagal Lietuvos Respublikоs BK312 str. 1 d. 245 MGL (30 625 Lt) dydžio bauda, konfiskuojant 8000 Lt vertės jo turto. Vadovaujantis BK 32 str. 5 d., G. Kublickui nustatytas aštuoniolikos mėnesių terminas nuo nuosprendžio įsigaliojimo dienos baudai sumokėti. Vadovaujantis BPK 93 str. 6 p., konfiskuoti nusikaltimo įrankiai - automobilis „Renault G-300“ ( valst. Nr. (duomenys neskelbtini) priklausantis G. B. D. (a. k. (duomenys neskelbtini) ), išnuomotas UAB „Scena“ (įmonės kodas (duomenys neskelbtini) , reg. Kaune, (duomenys neskelbtini), transporto priemonės registracijos liudijimas (duomenys neskelbtini) ), ir puspriekabė-šaldytuvas „Krone“ ( valst. Nr. (duomenys neskelbtini) ), priklausanti R. V. įmonei (įmonės kodas (duomenys neskelbtini) , reg. Š-e, (duomenys neskelbtini), transporto priemonės registracijos liudijimas (duomenys neskelbtini) ). Iš G. K. priteista 14 550 Lt R. G..
Taip pat skundžiama Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2002 m. vasario 21 d. nutartis, kuria, iš dalies tenkinant nuteistojo G. K. apeliacinį skundą, Panevėžio miesto apylinkės teismo 2001 m. gruodžio 14 d. nuosprendis pakeistas - panaikinta nuosprendžio dalis dėl 14 550 Lt priteisimo iš G. K. R. G..
Teisėjų kolegija, išklausiusi teisėjo pranešimą, nuteistojo, jo gynėjo ir prokuroro, prašiusių kasacinį skundą patenkinti, paaiškinimų,
n u s t a t ė :
G. K. nuteistas už tai, kad 1999 m. vasario 5 d. automobiliu „Renault G-300“ ( valst. Nr. (duomenys neskelbtini) ) ir puspriekabe „Krone“ ( valst. Nr. (duomenys neskelbtini) ) gabeno per Lietuvos Respublikos sieną iš Lenkijos Respublikos prekes, privalomas pateikti muitinei - 16 952 kilogramų obuolių, pateikdamas Kalvarijos muitinės poste muitinės kontrolei maisto prekių įsigijimo, jų kokybės bei pervežimo dokumentus: 1999 m. vasario 4 d. sąskaitą-faktūrą Nr. 16/99, 1999 m. vasario 4 d. pervežimo liudijimą EUR.1 Nr. B0612829, fitosanitarinę pažymą Nr. 0045425, kuriuose nurodyta, kad gabenamos kitų pavadinimų prekės: 18 tonų svogūnų ir 3 tonos morkų, taip G. K., neturėdamas įsigijimo dokumentų, kontrabanda į Lietuvos Respubliką pergabeno 16 952 kilogramus obuolių, kurių vertė 30513,60 Lt.
Kasaciniu skundu nuteistasis G. K. prašo panaikinti Panevėžio miesto apylinkės teismo 2001 m. gruodžio 14 d. nuosprendį ir Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2002 m. vasario 21 d. nutartį ir baudžiamąją bylą nutraukti, nesant jo veikoje nusikaltimo sudėties.
Kasatorius teigia, kad nesutinka su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu ir apeliacinės instancijos teismo nutarties dalimi, kurioje paliktas galioti nuosprendis, dėl aiškiai netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo. Jis nurodo, kad Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato 1997 m. sausio 16 d. nutarimo Nr. 1 „Dėl teismų praktikos kontrabandos bylose“ 1 punkte pasakyta, kad atribojant kontrabandą, numatytą BK 312 str. 1 ir 2 d., nuo kontrabandos, numatytos ATPK 210 str., atsižvelgiama į kontrabandos daiktų vertę pinigine išraiška, kurios dydis nustatytas BK 3212 str.; taip pat, kad, nesant normatyvinių aktų kontrabandos dalyko vertei nustatyti, ji nustatoma pagal muitinę vertę Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, o prireikus šiai vertei nustatyti skiriama prekinė ekspertizė. Kasatorius nurodo, kad nei veikos padarymo, nei šiuo metu nėra normatyvinių aktų, nustatančių kontrabandos dalyko vertę. Lietuvos Respublikos Vyriausybė 1998 m. balandžio 24 d. nutarimo Nr. 504 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1996 m. birželio 25 d. nutarimo Nr. 751 „Dėl importuojamų prekių kainų jų muitiniam įvertinimui“ dalinio pakeitimo“ 4 punkte importuojamų žemės ūkio produktų ir maisto prekių kainas muitinei vertei kontroliuoti pavedė nustatyti Žemės ūkio ministerijai, kuri pagal Kombinuotąją prekių nomenklatūrą ( KPN) obuolius klasifikuoja 0808.10. 10.0-0808.1090.4 pozicijose, ir nustatė įvežamiems į Lietuvos Respubliką obuoliams muitinę vertę tik iki gruodžio 31 d. Nuteistojo įvežtiems į Lietuvą vasario mėnesį obuoliams Žemės ūkio ministerija nebuvo nustačiusi muitinio įvertinimo. Parengtinio tyrimo organai nustatinėjo obuolių vertę, tai patvirtina Muitinės departamento 2000 m. vasario 17 d. pažyma Nr. MM08/19-03-15 ir Teritorinės muitinės 2001 m. rugpjūčio 1 d. pažyma Nr. PM07-1668, taip pat prekinės ekspertizės akto Nr. 10 išvada. Kaip matyti iš nuosprendžio, pirmosios instancijos teismas, nustatydamas kontrabandinių obuolių vertę, rėmėsi 1999 m. vasario 19 d. prekinės ekspertizės aktu Nr. 10, bet nesivadovavo muitiniu obuolių vertės įvertinimu, kasatoriaus manymu, atmesdamas pastarąjį neteisiniais, išgalvotais motyvais, nesilaikydamas minėto 1997 m. sausio 16 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato nutarimo Nr. 1 1 p. 2 d. Kasatoriaus teigimu, tai, kad teismas rėmėsi obuolių rinkos verte, taip pat prieštarauja Lietuvos Respublikos muitinės kodekso VI skyriaus „ Prekių muitinio įvertinimo“ taisyklėms, Muitinės kodekso 34 str., Vyriausybės 1997 m. rugpjūčio 11 d. nutarimo Nr. 897 „Dėl laikinosios prekių muitinio įvertinimo tvarkos patvirtinimo“ 4. 4 punktui, nustatančiam, kad, taikydama tapačių ir panašių prekių sandorio vertės metodus, muitinė naudoja duomenis apie tokių prekių muitinę vertę, sukauptus Muitinės departamento prie Finansų ministerijos prekių muitinio įvertinimo duomenų bazėje, ir šios tvarkos skyriaus „Išlaidos, neįskaitomos į prekių muitinę vertę“ 31 punktui.
Muitinės departamentas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1997 m. rugpjūčio 11 d. nutarimo Nr. 897 4. 4 punktu, nustatė, kad kontrabandinių obuolių KPN kodas yra 00808.10.90.1 ir šių obuolių 1 kilogramo kaina 0,66 Lt. Kasatoriaus teigimu, jo gabenamos kontrabandos vertė apskaičiavus norminių aktų nustatyta tvarka yra 11 188,32 Lt (16 952 kg obuolių po 0,66 Lt), o ne 30 513,60 Lt (16 952 kg obuolių po 1,80 Lt), ir neviršija 100 MGL arba 12 500 Lt, todėl jo veikoje nėra BK 312 str. 1 d. numatyto nusikaltimo sudėties, ir byla BK 5 str. 1 d. 2 p. pagrindu nutrauktina.
Kasacinis skundas tenkintinas.
Kontrabanda yra kėsinamasi į Lietuvos Respublikos įstatymų bei kitų teisės aktų nustatytą prekių ar kitų daiktų gabenimo per valstybės sieną tvarką. Gabenant prekes kontrabandos būdu, siekiama išvengti muito mokesčių ir taip daroma žala valstybės finansų sistemai. Baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą prekių ar kitų daiktų gabenimąper Lietuvos Respublikos valstybės sieną numatoma tik veikoms pasiekus tam tikrą pavojingumo laipsnį. Šis laipsnis paprastai nusakomas kontrabandos dalyko vertės pinigine išraiška. BK 3212 str. 2 d. nustato, kad atsakomybė pagal BK 312 str. pirmąją ir antrąją dalis atsiranda tada, kai nuo muitinės kontrolės slepiamo kontrabandos dalyko vertė viršija 100 MGL dydžio sumą. Jeigu prekių ar kitų neteisėtai gabenamų per valstybės sieną daiktų vertė neviršija 100 MGL dydžio sumos, kaltininkas už kontrabandą traukiamas administracinėn atsakomybėn pagal ATPK 210 str.
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato 1997 m. sausio 16 d. nutarimo Nr. 1 „Dėl teismų praktikos kontrabandos bylose“ 1 punkte išaiškinta, kad nesant normatyvinių aktų kontrabandos dalyko vertei nustatyti ji nustatoma pagal muitinę vertę Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka. Prireikus šiai vertei nustatyti skiriama prekinė ekspertizė. Taigi bet kuriuo kontrabandos baudžiamosiose bylose atveju, net ir darant ekspertizę, nustatinėtina būtent muitinė, o ne kokia nors kita per valstybės sieną neteisėtai gabenamų prekių ar kitokių daiktų vertė.
Šioje byloje kontrabandos dalyko vertei nustatyti buvo paskirta prekinė ekspertizė. 1999 m. vasario 18 d. ekspertizės akte Nr. 10 išdėstytoje eksperto išvadoje pateikiama tirtų obuolių vieno kilogramo vidutinė rinkos kaina yra 1,80 Lt. Muitinės departamento 2000 m. vasario 17 d. rašte atitinkamos kategorijos obuolių vieno kilogramo vidutinė palyginamoji importo kaina nurodyta 0,66 Lt. Ši kaina nustatyta vadovaujantis Laikinąja prekių muitinio įvertinimo tvarka ( T. 2, b. l. 56). Panevėžio teritorinės muitinės 2000 m. lapkričio 24 d. rašte nurodoma, kad nustatyta muitinė obuolių vertė, o tos pačios institucijos 2001 m. rugpjūčio 1 d. rašte kartu su atitinkamos kategorijos obuolių vieno kilogramo verte (0,65 Lt) nurodomas ir jos apskaičiavimo metodas. Taigi, nors muitinės įstaigų dokumentuose yra nežymus skirtumas dėl vieno kilogramo obuolių vertės, jis nėra reikšmingas sprendžiant kaltininko baudžiamosios atsakomybės klausimą, nes viso kontrabanda įgabentų obuolių kiekio - 16 952 kg - muitinė vertė yra mažesnė negu 100 MGL. Šioje byloje teismai, apskaičiuodami obuolių, kaip kontrabandos dalyko, vertę, pasirinko ne muitinės vertės, bet rinkos vertės kriterijų, nukrypo nuo susiklosčiusios teismų praktikos ir taip padarė įstatymo taikymo klaidą. Kontrabandos būdu į Lietuvos Respubliką įgabentų obuolių muitinei vertei neviršijant 100 MGL laikytina, kad G. K. veikoje nėra BK 312 str. 1 d. numatyto nusikaltimo sudėties. Baudžiamoji byla pagal BK 312 str. 1 d. nutrauktina, remiantis BPK 5 str. 1 d. 2 p. G. K. atsakomybės už kontrabandą klausimas perduotinas spręsti vadovaujantis Lietuvos Respublikos ATPK 35 str., 210 str. ir 261 str. 2 d.
Teisėjų kolegija, remdamasi tuo, kas išdėstyta, ir vadovaudamasi Lietuvos Respublikos BPK 429 str. 2 p., 430 ir 4301 str.,
n u t a r i a:
Panaikinti Panevėžio miesto apylinkės teismo 2001 m. gruodžio 14 d. nuosprendį ir Panevėžio apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2002 m. vasario 21 d. nutartį ir baudžiamąją bylą nutraukti, nesant G. K. veikoje nusikaltimo sudėties.

Jeigu pastebėjote svetainėje kokį teisės aktų pažeidimą prašome pranešti svetainės administratoriui admin@teisesgidas.lt
- Puslapio generavimas: 0.55074 sekundės -