Mažiausios pensijos nebus liečiamos : Vyriausybė ir ministerijos : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#11965: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : : Mažiausios pensijos nebus liečiamos
Parašė Moderator - 2009-12-9 20:21:34 (1567 perskaityta )

Mažiausios pensijos nebus liečiamos

Gruodžio 9 d. Seimas pritarė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajam įstatymui, kuriame, siekiant sumažinti „Sodros“ biudžeto deficitą, siūloma laikinai ir solidariai mažinti socialines išmokas visoms socialinėms grupėms.

Keletą mėnesių buvo aktyviai svarstomi ir aptarinėjami būtinieji „Sodros“ išmokų pokyčiai. Visų socialinių grupių žmonės – mamos, pensininkai, neįgalieji buvo kviečiami į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją diskutuoti, siūlyti, ieškoti geriausių sprendimo būdų. Savo nuomones išsakė šios srities specialistai, ekspertai, mokslininkai, politikai. Diskusijų rezultatas - galutinis siūlymų variantas - pasiekė Seimą. Būtent dėl jų šiandien ir turės apsispręsti parlamentarai.
Laikinuoju įstatymu pirmiausia atsižvelgiama į mažas pensijas gaunančius žmones: 650 litų dydžio ir mažesnės pensijas nemažinamos. Turimais duomenimis, asmenų, gaunančių mažesnes kaip 650 litų dydžio pensijas, yra beveik 136 tūkst. Tai sudaro apie 23 proc. visų asmenų, gaunančių senatvės pensijas.
Didesnes pensijas bus mažinamos proporcingai. Didžiausią planuojamų mažinti pensijų gavėjų ratą sudaro 700-850 litų dydžio išmokas gaunantys žmonės. Tai yra 41 proc. visų senatvės pensijų gavėjų ir jų pensijos mažėtų tik 2-5 proc. arba 14-37 litais. Siūloma jokiu būdu neliesti priedo už darbo stažą. 
Be to, pastaraisiais metais augant šalies ekonomikai, didėjo ir dirbančiųjų atlyginimai, ir pensijos. Vien per 2008 m. vidutinė pensija padidėjo 28,8 proc., t.y. 185 litais.
Mažinant išmokas dirbantiems pensininkams - tiek gaunantiems socialinio draudimo, tiek valstybines pensijas - taip pat siūloma taikyti solidarumo principą. Pensijos mažės diferencijuotai, priklausomai nuo gaunamo uždarbio. Mažesnį atlyginimą gaunančiam žmogui, pensija mažėtų nežymiai, o didesnį – daugiau. Uždirbantiems iki 200 litų – pensija mažėtų tik 2,5 proc., nuo 600 iki 800 litų –10-15 proc., 2100 litų – 50 proc., 4200 ir daugiau litų – 70 procentų.
Siekiama, kad mažą atlyginimą gaunantis žmogus, nežymiai sumažinus pensijos dydį, galėtų ir toliau papildomai užsidirbti, tęsti aktyvų gyvenimą. Tik tolygiai didinant mažėjimo procentą ir nesukuriant uždarbio ar pensijų „slenksčių“, nebus preteksto susimažinti oficialų uždarbį, nes negauta pensijos dalis visada yra „atperkama“ papildomu uždarbiu.
Vyriausybė apsisprendė, kad pasibaigus ekonominiam nuosmukiui, turės būti kompensuojamos socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijos, kurias planuojama laikinai sumažinti. Svarbiausias tikslas, kurio bus siekiama kompensuojant prarastą išmokų dalį, kad šios išmokos didėtų sparčiau, palyginti su kitomis biudžeto išlaidomis. Senatvės ir netekto darbingumo pensijos būtų pradėtos kompensuoti tuomet, kai Vyriausybė paskelbs, jog ekonominis sunkmetis jau įveiktas.
Dirbantiems pensininkams siūloma mažinti taip: 
jei darbo užmokestis 200 Lt - pensija mažinama 2,5 proc.,
jei darbo užmokestis 400 Lt – pensija mažinama 5 proc.,
jei darbo užmokestis 800 Lt – pensija mažinama 15.6 proc.,
jei darbo užmokestis 1500 Lt – pensija mažinama 34,1 proc.,
jei darbo užmokestis 2100 Lt – pensija mažinama 50 proc.,
jei darbo užmokestis 3100 Lt – pensija mažinama 59,5 proc.
jei darbo užmokestis 4200 Lt ir daugiau – pensija mažinama 70 proc.

daugiau skaitykite Skaityti naujieną LRV svetainėje




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Vyriausybė ir ministerijos

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.4745 sekundės -