Taupanti Vyriausybė taupyti pradėjo nuo savęs : Vyriausybė ir ministerijos : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#13030: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : : Taupanti Vyriausybė taupyti pradėjo nuo savęs
Parašė Moderator - 2010-02-6 00:22:16 (1032 perskaityta )

Taupanti Vyriausybė taupyti pradėjo nuo savęs

Vos gavusi įgaliojimus Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė ėmėsi būtinų ir neatidėliotinų priemonių pasaulinės ekonomikos ir finansų krizės sukeltai recesijai Lietuvoje įveikti. Vyriausybė priėmė ryžtingus sprendimus efektyviau naudoti mokesčių mokėtojų lėšas įvairiose srityse – ne tik mažindama iš biudžeto darbo užmokestį gaunančių skaičių, bet ir mažindama politikų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų darbo užmokestį.
    Taupyti mokesčių mokėtojų lėšas Ministrų kabineto nariai pradėjo „nuo savęs“ – jau 2009 m. sausio mėn. Premjeras ir ministrai 15 proc. susimažino savo atlyginimus. Per visus 2009 m. Vyriausybė keletą kartų mažino valstybės tarnautojų atlyginimus ir darbo užmokesčio fondus. Labiausiai – apie 30 proc. per metus sumažinti aukščiausias pareigas einančių politikų, teisėjų, aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų atlyginimai. Pavyzdžiui, Ministro Pirmininko pareiginė alga sumažinta 36 proc. – nuo 14 390 litų iki 9 190 litų.
    Nuosekliai reaguodama į ekonomikos susitraukimo mastą Vyriausybė pasiekė, kad 2009 m. valstybės ir savivaldybių biudžetų asignavimai politikų ir valstybės tarnautojų darbo užmokesčiui, palyginus su 2008 m., buvo sumažinti 330 mln. litų.
    Įvertinus visus 2009 m. priimtus teisės aktus, reglamentuojančius valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės ir statutinių tarnautojų bei biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio mažinimą, visame viešajame sektoriuje – valstybės ir savivaldybių biudžetuose – darbo užmokestis 2010 m. palyginus su 2009 m. sumažintas 1, 56 mlrd. litų.
    Biudžeto asignavimų valdytojai taupė ir savo iniciatyva – ministerijose atlikta reorganizacija, peržiūrėtos darbuotojų funkcijos, imtasi darbo optimizavimo, mažintas etatų ir pareigybių skaičius, darbuotojai ėjo nemokamų atostogų.
    Jau suskaičiuota, kad visos ministerijos ir Ministro Pirmininko tarnyba darbo užmokesčiui 2009 m. išleido beveik 14 proc. mažiau mokesčių mokėtojų lėšų, nei 2008 metais.
    Pažymėtina, jog nuo Ūkio ministerijos atskyrus Energetikos ministeriją, abiejų ministerijų darbo užmokesčiui 2009 m. panaudota 11 mln. 708,7 tūkst. litų, t.y. apie 17 proc. mažiau nei vien Ūkio ministerijos darbo užmokesčiui 2008 m. (14 mln. 62,8 tūkst. litų).
    Šiuo metu Vyriausybėje rengiama nauja valstybės tarnybos koncepcija, leisianti mokesčių mokėtojų lėšas valstybės valdymui naudoti dar efektyviau. Joje numatoma susieti dalį valstybės tarnautojo darbo užmokesčio su jo veiklos rezultatais.
Skaityti naujieną LRV svetainėje



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Vyriausybė ir ministerijos

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.55624 sekundės -