Paramą gaunantys asmenys turėtų valstybei atsilyginti tinkamu elgesiu : Teisingumo ministerija : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#11348: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : Teisingumo ministerija : : Paramą gaunantys asmenys turėtų valstybei atsilyginti tinkamu elgesiu
Parašė Moderator - 2009-05-8 08:42:38 (1408 perskaityta )

Paramą gaunantys asmenys turėtų valstybei atsilyginti tinkamu elgesiu

Teisingumo ministras siūlo apriboti paramos teikimą valstybės pašalpą gaunantiems asmenims, jei šie daro teisės pažeidimus.

Teisingumo ministerijoje vykusios diskusijos metu buvo aptariamas klausimas ar asmens teisė gauti valstybės paramą turėtų būti siejama su jo elgesiu. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, valstybės parama neturėtų būti teikiama asmenims, kurie darydami teisės pažeidimus prisideda prie visuomenės nesaugumo jausmo didinimo. „Žmogui parama yra skiriama tam, kad jis turėtų bent minimaliai iš ko pragyventi ir neturėtų paskatos elgtis neteisėtai. Valstybei toks asmuo privalo už pagalbą atsilyginti padoriu ir teisėtu elgesiu. Jei vis tik pašalpą gaunantis asmuo elgiasi asocialiai, jam neturėtų būti skiriama ir parama“, - sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.
Ministro teigimu, tokia tvarka būtų teisinga ir tų žmonių, kurie taip pat gauna valstybės paramą, bet nesielgia neteisėtai, atžvilgiu. Pašalpos neteikti siūloma ne tik tuomet, kai asmuo atlieka bausmę, bet ir tais atvejais, kai jis padaro nedidelius nusižengimus, pvz. smulkias vagystes parduotuvėse, važiuoja viešuoju transportu be bilieto ir pan. Socialinės paramos institucijų atstovai baiminasi, kad iš tokių asmenų atėmus teisę kurį laiką gauti paramą jie bus skatinami dar labiau nusikalsti. Teisingumo ministro nuomone, priešingai, ši priemonė turėtų veikti kaip prevencija elgtis neteisėtai ir padėti efektyviau užkirsti kelią galimiems pažeidimams. „Valstybė neturėtų išlaikyti tų asmenų, kurie gaudami iš jos paramą vis tiek kenkia visuomenei ir nevertina jiems tiesiamos pagalbos rankos“, - sakė R. Šimašius.
Šiuo metu įstatymai numato, kad valstybės parama nemokama tiems asmenims, kurie atlieka bausmę yra sulaikyti ar suimti, jiems paskelbta paieška ar teismas pripažino nežinia kur esančiu. Teisingumo ministro siūlymu, greta to taip pat reikėtų įtvirtinti ir nuostatą, kad valstybės parama nebūtų teikiama ir administracinį areštą atliekantiems asmenims. „Administracinį areštą atliekantis asmuo yra laikomas areštinėje už valstybės lėšas, tad tuo laikotarpiu papildomai teikti jam paramą būtų nelogiška tiek socialinės paramos tikslų, tiek racionalaus biudžeto pinigų panaudojimo atžvilgiu“, - sakė R. Šimašius.
Šiuo metu valstybės paramą gauna 1,5 proc. visų Lietuvos gyventojų, t.y. apie 51 tūkst. asmenų. Tam tikrą dalis jų prasižengia darydami nesunkius turtinius nusikaltimus ir administracinės teisės pažeidimus. Tokių asmenų skaičius dėl pablogėjusios ekonominės situacijos gali augti.
Daugiau informacijos www.tm.lt



Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teisingumo ministerija

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.4425 sekundės -