Peticijas siūlo išnaudoti kaip idėjas, o ne vertinti kaip naštą : Teisingumo ministerija : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#4157: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : Teisingumo ministerija : : Peticijas siūlo išnaudoti kaip idėjas, o ne vertinti kaip naštą
Parašė Moderator - 2009-12-16 15:47:03 (1813 perskaityta )

Peticijas siūlo išnaudoti kaip idėjas, o ne vertinti kaip naštą

Teisingumo ministras siūlo asmenų kreipimusis paprasčiau pripažinti peticijomis ir efektyviau išnaudoti juos kaip „idėjų banką“, leidžiantį priimti labiausiai visuomenės interesus atitinkančius sprendimus.

Šiuo metu veikianti peticijų pateikimo ir nagrinėjimo sistema yra nelanksti, formali ir ribota. Peticijas gali teikti tik fiziniai asmenys griežtai nustatyta forma konkrečioms institucijoms. Jei asmens teikiamas kreipimasis neatitinka nors vieno peticijai keliamo reikalavimo, jis yra atmetamas ir kaip peticija nenagrinėjamas. „Tokia peticijų nagrinėjimo sistema yra biurokratiška, valstybės institucijos asmenų kreipimusis vertina kaip papildomą naštą, o ne idėjas, kurios gali padėti kurti teisės aktus skaidriau ir kokybiškiau, atsižvelgiant į visuomenės interesus“, - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.
Siekiant sukurti efektyvią peticijų nagrinėjimo sistemą, ministras siūlo keisti esamą tvarką ir padaryti ją lankstesne. Teisingumo ministerijos parengtoje koncepcijoje yra siūloma nustatyti, kad peticija būtų laikomas bet koks siūlymas keisti, priimti ar panaikinti teisės aktą, jei keliamas klausimas yra svarbus visuomenei ar jos daliai. Taip būtų atsisakyta šiuo metu galiojančių formalių ir ne visuomet pagrįstų reikalavimų, keliamų peticijai.
Peticiją Lietuvoje siūloma leisti teikti visiems asmenims - ne tik fiziniams, bet ir juridiniams. R. Šimašiaus teigimu, šiuo metu aktyvios pilietinės organizacijos ar juridiniai asmenys tokios galimybės neturi, nors neretai siūlo nemažai reikšmingų ir reikalingų sprendimų. Kartu siūloma nagrinėti ir anonimiškai pateiktas peticijas, jei keliamas klausimas yra pripažįstamas labai svarbiu.
Teisingumo ministro teigimu, pagal koncepcijos nuostata ūtina liberalizuoti ir peticijų pateikimo būdus. Šiuo metu peticijos priimamos tik jei yra atsiųstos paprastu arba elektroniniu paštu, pasirašytu saugiu elektroniniu parašu. „Tokia sistema ribota ir nelanksti, todėl siūloma užtikrinti, kad asmenys peticijas galėtų teikti bet kokia jiems patogia forma – tiek paprastu, tiek elektroniniu paštu ar užpildant standartinę formą internete, kurią numatoma įdiegti įgyvendinant koncepcijos nuostatas“, - sako R. Šimašius. Kartu visa informacija apie pateiktas peticijas turėtų būti viešai ir patogiai prieinama.
Jei bus pritarta šiems siūlymams, peticijų nagrinėjimo procesas taps skaidresnis ir lankstesnis, piliečių pateikti siūlymai leis greičiau ir efektyviau reaguoti į teisinio reguliavimo spragas ir problemas, bus geriau užtikrintas visuomenės dalyvavimas valstybės valdyme. Teisingumo ministerija šiuos pokyčius įtvirtinančią koncepciją yra pateikusi visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Vyriausybei pritarus, jos pagrindu bus rengiami koncepcijos nuostatas įgyvendinantys teisės aktai.




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teisingumo ministerija

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.22613 sekundės -