Lapinsko gaujos nariams paskirtos bausmės nesikeičia : Teismai : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#6858: Svečiai
#0: Vartotojai
#5715: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Teismai : : Lapinsko gaujos nariams paskirtos bausmės nesikeičia
Parašė Moderator - 2009-12-21 21:44:12 (2476 perskaityta )

Lapinsko gaujos nariams paskirtos bausmės nesikeičia

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Vilniaus apygardos teismo 2008 m. birželio 30 d. nuosprendį, kuriuo buvo nuteisti Vilniuje 2002-2005 m. veikusio nusikalstamo susivienijimo nariai.

Teismas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir šaunamuoju ginklu išteisino Marių Balsevičių (gim. 1986 m.), dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams – Tomą Mureiką (gim. 1981 m.), dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis – Vladislav Kimsevič (gim. 1976 m.) ir Vaclavą Petrauską (gim. 1983 m.). Iš pernai metų nuosprendžio gaujos vadeivai Laimonui Lapinskui (gim. 1981 m.) pašalinami keli kaltinimai dėl nenustatyto kiekio narkotikų įsigijimo, laikymo, gabenimo bei ginklų ir sprogmenų įsigijimo, laikymo. Iš nuosprendžio dalies dėl Manto Karaliaus (gim. 1985 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų įgijimo, iš nuosprendžio dalies dėl Rimo Ustinovo (gim. 1987 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų pardavimo, iš nuosprendžio dalies dėl Aleksandro Ceiko (gim. 1982 m.) pašalinami kai kurie kaltinimai dėl narkotikų pardavimo.
Teismas tuo pačiu pabrėžia, kad bausmės, kurias pirmosios instancijos teismas skyrė šiuo nuosprendžiu nuteistiems vyrams, nesikeičia. Vadovaudamasis teismų praktika, Apeliacinis teismas pabrėžia, kad kai kurios veikos, kuriomis buvo kaltinami vaikinai ir už kurių padarymą jie buvo nuteisti, nebuvo įrodytos neginčijamais įrodymais. Todėl pirmosios instancijos teismas padarė kai kuriuos esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus. Apeliacinis teismas pabrėžė, kad nuosprendis negali būti grindžiamas prielaidomis.
Teismas taip pat atmetė prokuroro prašymą griežtinti bausmę gaujos vadeivai L. Lapinskui –atsižvelgiant į sumažintas kaltinimų apimtis, jam paskirta bausmė nėra per švelni.
Vilniaus apygardos teismas nuosprendį šiai jaunų vyrų nusikalstamai grupuotei, kuri žudė, žalojo ir reketavo žmones, sostinėje platino narkotikus ir prievartavo turtą, paskelbė 2008 m. birželio 30 d. Nuosprendyje figūruoja 13 vyrų. Griežčiausios – 20 metų laisvės atėmimo bausmės ir turto konfiskavimo – pirmosios instancijos teisme sulaukė gaujos vadeiva Laimonas Lapinskas. Kitiems gaujos veikloje dalyvavusiems vyrams bausmės svyravo nuo nepilnų metų iki 11 metų laisvės atėmimo. Gauja veikė maždaug nuo 2002 metų, jos veiklon buvo įtraukti ir keli nepilnamečiai. Gaujos nariai prievartavo turtą, nužudė du žmones, prekiavo narkotikais, kėsinosi nužudyti ir žalojo žmones ir darė kitus nusikaltimus. Pagrindinė gaujos veikla buvo susijusi su narkotinių medžiagų platinimu. Grupuotė nariai buvo sulaikyti 2005 metais, dauguma iš jų teismo laukė nelaisvėje.
Nuosprendį apskundė 7 iš 13 nuteistųjų, kai kurių gynėjai, taip pat prokuroras ir vienas iš nukentėjusiųjų. Prokuroras prašė teismo gaujos vadeivai L. Lapinskui skirti įkalinimą iki gyvos galvos ir nurodė, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendis keistinas dėl išvadų neatitikimo faktinėms bylos aplinkybėms, netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtos bausmės.
Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.
Informaciją pateikė:
Lietuvos apeliacinio teismo
atstovė spaudai
Kristina Petrošienė
Tel.               (8 5) 266 3230         (8 5) 266 3230
Mob. 8 652 56 655
El. p. kpetrosiene@vtr.lt
www.apeliacinis.lt




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teismai

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.27583 sekundės -