Gilinti teisines žinias norėtų kas antras apklaustasis : Teisingumo ministerija : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#3985: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : Teisingumo ministerija : : Gilinti teisines žinias norėtų kas antras apklaustasis
Parašė Moderator - 2010-01-3 22:23:49 (1734 perskaityta )

Gilinti teisines žinias norėtų kas antras apklaustasis

2009 m. gyventojai savo teisines žinias vertina geriau nei 2006 – 2008 m. Vis dėlto penktadalis respondentų teigia, kad teisinių žinių jie neturi ir jiems jos neaktualios. Tokios išvados padarytos Teisingumo ministerijos užsakytame sociologiniame tyrime.

Sociologinio tyrimo apklausa vyko šių metų gruodžio 7 – 18 d. Apklausta 1000 vyresnių kaip 18 m. respondentų, siekiant nustatyti asmenų, manančių, kad jiems suteikta pakankamai galimybių įgyti teisinių žinių ir gebėjimų, skaičių, įvertinti šių galimybių prieinamumą, pagrindinius ir efektyviausius teisinių žinių įgijimo būdus bei priemones, palyginti rezultatus su ankstesniais metais vykusiais tyrimais.
Gavus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad šiais metais manančiųjų, jog jiems pakanka teisinių žinių padaugėjo net 15 proc. (2008 m.– 9 proc.; 2009 m. – 24 proc.). Visgi penktadalis respondentų teigia, kad teisinių žinių jie neturi ir jiems jos neaktualios. Gilinti teisines žinias ir gebėjimus norėtų kas antras respondentas. Pastebima ir tai, jog didesnį norą gilinti žinias reiškia jaunesni, aukštesnių pajamų ir aukštesnį išsilavinimą įgiję respondentai.
Atkreiptinas dėmesys į tai, jog lyginant su 2008 m., 2009 m. asmenys yra geriau informuoti apie teisingumą vykdančias institucijas. Tarp teisingumą vykdančių institucijų 76 proc. paminėjo teismus (2008 m. – 58 proc.), nors vyriausieji respondentai dažniau minėjo, kad teisingumą šalyje vykdo policija. Teisingumo ministerijai teismų priežiūros funkcijas 2009 m. priskyrė 42 proc. respondentų (2008 m. – 45proc.). Įdomu ir tai, kad šiais metais prezidento institucijai teismų priežiūros vaidmenį priskyrė ženkliai didesnis respondentų skaičius (2009 m. – 24 proc., 8 m. – 8 proc.).
Paklausti apie problemas, su kuriomis susiduria dažniausiai, respondentai įvardijo žemės (turto) ir šeimos teisines problemas. Teisinės informacijos taip pat trūko dėl su darbu, darbo kodeksu susijusių klausimų.
Kaip patogiausias teisinės informacijos gavimo formas respondentai įvardijo internetą, mokamą teisininko pagalbą, gimines, draugus, televiziją, valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybas, nors prireikus teisinių konsultacijų dažniausiai buvo kreipiamasi į draugus ir advokatus.
Išsamiau su sociologinio tyrimo rezultatais galite susipažinti Teisingumo ministerijos interneto svetainėje.




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Teisingumo ministerija

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.23085 sekundės -