Dėl ankstesnės valdžios klaidų - Europos Komisijos sankcijos : Finansų ministerija : Naujienos : TEISĖS GIDAS 

Svetainės meniu





Labiausiai lankomi svetainės puslapiai
1. Darbo teisė
2. Nekilnojamo turto savininkų
teisės ir pareigos

3. Šeimos teisė
4. Ieškinio padavimas teismui,
ką turėčiau žinoti

5. Nemokamos teisinės
pagabos kontaktai


Svetainėje yra
#11300: Svečiai
#0: Vartotojai
#5716: Registruoti vartotojai


Jūs čia svečias.
+ registracija

Vyriausybė ir ministerijos : Finansų ministerija : : Dėl ankstesnės valdžios klaidų - Europos Komisijos sankcijos
Parašė Moderator - 2009-05-13 15:51:17 (1648 perskaityta )

Dėl ankstesnės valdžios klaidų - Europos Komisijos sankcijos

Vilnius, gegužės 13 d. Šiandien Europos Komisija pranešė, kad Lietuvai siūloma pradėti biudžeto deficito perviršio procedūrą.
Dėl neapdairios ir neatsakingos biudžeto politikos, kurią vykdė ankstesnė Vyriausybė, ekonomikos pakilimo laikotarpiu mūsų šalis nepasinaudojo galimybe iš viršplaninių pajamų sukaupti finansinių išteklių rezervą sunkmečiui ir neįgyvendino priemonių, kurios būtų užtikrinusios ilgalaikį finansų stabilumą.


„Europos Komisija, Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų ministrų Taryba ne kartą kvietė ankstesnę Vyriausybę riboti valstybės išlaidas, slopinti spartėjančią infliaciją, mažinti išorinį Lietuvos disbalansą. Į šiuos įspėjimus ankstesnė Vyriausybė nereagavo net sulėtėjus ūkio augimui: 2008 metais deficito didinimui finansuoti prieš Seimo rinkimus buvo panaudotas net 1,3 mlrd. „Sodros“ rezervas. Dėl to dabartinei Vyriausybei tenka ir dar teks imtis nepopuliarių sprendimų mažinant valstybės išlaidas, kad būtų grąžintas pasitikėjimą mūsų valstybės finansų politika tarptautiniu lygiu“, - sakė finansų ministras Algirdas Šemeta.
Dabartinė Vyriausybė vykdo griežtą fiskalinę politiką bei deficito kontrolę ir dės visas pastangas, kad ankstesnės biudžeto politikos klaidos netaptų kliūtimi Lietuvai siekiant kuo spartesnės narystės eurozonoje.
Europos Komisija teigiamai vertina, kad nuo 2009 m. Lietuva ėmėsi naujos biudžeto politikos, kuria siekiama sutvirtinti valdžios sektoriaus finansus. Teikiant 2009 m. valdžios sektorių sudarančių biudžetų projektus 2008 m. gruodį, deficitas buvo sumažintas daugiau nei 4 proc. nuo BVP, o tikslinant š.m. gegužės pradžioje - dar 3 proc. nuo BVP.
2008 m. valdžios sektoriaus biudžeto (valstybės, savivaldybių, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų)deficitas sudarė 3,2 proc. BVP, kai Europos Sąjungos steigimo sutartyje nurodoma, jog šis rodiklis neturi viršyti 3 proc. BVP.
Faktinis 2008 m. fiskalinis deficitas gerokai viršijo Fiskalinės drausmės įstatymo reikalautą 0,5 procento BVP ribą, nors pajamos iš mokesčių surinkimo dėl ekonomikos lėtėjimo gali būti laikoma perviršinio deficito priežastimi tik iš dalies.
Europos Komisija konstatavo, kad Lietuvos 2008 m. valdžios sektoriaus deficito perviršis negali būti vertinamas kaip globalaus ekonominio sunkmečio pasekmė, kadangi fiskalinė padėtis iš esmės blogėjo dėl didesnio nei planuota valstybės išlaidavimo.
Jeigu mūsų šalis ir toliau laikysis nuo 2009 m. pradėtos griežtos biudžeto politikos bei sumažins valdžios sektoriaus biudžeto deficitą žemiau 3 proc. nuo BVP, ankstesnės Vyriausybės klaidos neturėtų nutolinti pasirengimo euro įvedimui.

***

Biudžeto deficito perviršio procedūra reiškia, kad Lietuvos valdžios sektoriaus finansus ES Komisija ir Taryba stebės griežčiau nei iki šiol: bus teikiamos rekomendacijos Lietuvai ir vertinamas šių rekomendacijų vykdymas tol, kol deficitas sumažės žemiau 3 proc. nuo BVP.
Daugiau apie biudžeto deficito perviršio procedūrą: http://ec.europa.eu/economy_finance/sg_pact_fiscal_policy/fiscal_policy554_lt.htm

Viešųjų ryšių skyrius
Tel. (8 5) 239 0187
www.finmin.lt




Papildomos nuorodos
#Naujienos iš temos:
» Finansų ministerija

#Plačiau apie:
» Moderator
Spausdinti   Nusiųsti draugui
 
- Puslapio generavimas: 0.33896 sekundės -